← Tilbage

Anden facilitet


Idrætsfacilitet


Anden facilitet


Kommune


Københavns


Er det dit eget ønske eller er du repræsentant for en forening eller gruppering?


For forening eller gruppering


Beskrivelse


Mens samtlige indendørs bold- og ketsjer sportsgrene i 2019 havde 274.000 medlemmer, så havde gymnastik og dans hele 339.000 medlemmer nationalt, hvilket tangerer fodboldens samlede medlemstal. Faktisk er gymnastik både kvinder og børns nationalsport i Danmark og med et fokus på at få flere kvinder ind i idrætslivet, så kan det virke en smule forvirrende, at gymnastikken som helhed, halter så absurd langt bagud på faciliteter og intet sted står det værre til end i København. DE kan eksempelvis prale med at de for nuværende kun har to, gamle slidte springgrave i hele kommunen. Den generelle målsætning hedder at have en springgrav per 10.000 indbygger, hvilket giver et mål på 63 springgrave. Der er brug for at blive gjort op med ideen om, at gymnastikken hører til i de usleste og mindste af vores idrætsfaciliteterne, nemlig de gamle gymnastiksale. Hvor de kan være acceptable til at køre motorisk leg for de aller yngste, så kan sportens mange discipliner ikke blomstre under de forhold, ligesom alle andre idrætter heller ikke ville kunne, og resultatet bliver eksempelvis som i København, hvor man er hele 70 % fra landsgennemsnittet af gymnastisk befolkningsandel. For de øvrige store idrætter i byen (fodbold, svømning og tennis) formår man derimod at nå indenfor 5 procent. Måske det skyldes at 2 procent af byens areal er plastret til med fodboldbaner, at vi har et tocifret antal svømmehaller og at der kan findes over 100 tennisbaner i København og Frederiksberg Kommuner. Den klassiske idrætshal kan givetvis stadig kaldes en multifunktionel hal, men dens primære indretning er målrettet 6 idrætsgrene, hvis medlemstal sammenlagt ikke engang når op på gymnastikkens. Der er brug for at tænke flere kategorier af indendørs idrætsfaciliteter, sådan at vi fremover ikke kun bygger boldhaller og svømmehaller, men også begynder at bygge gymnastikhaller på normalt vis. Der er ingen logik bag den nuværende kultur og man fristes næsten til at tro at beslutningstagere baserer anlægsbeslutninger på baggrund af, hvad sport de selv kan lide at se i tv, for slet ikke at tale om, hvordan drengenes favoritsport på så tydeligvis overprioriteres i forhold til pigernes. Det er næsten pinligt ...
Der er en arbejdsgruppe kaldet "Fremtidens Gymnastik i København" som arbejder aktivt på at få gymnastikken prioriteret på flere områder. Der skal bygges et "Gymnastikkens Hus", de to eksisterende haller med hver en springgrav skal renoveres og opgraderes, der skal bygges 3 specialhaller ved idrætscentre i hvert hjørne af kommunen og så skal der bygges mindst fire skolehaller med ekstra fokus på gymnastik. Med deres plan kommer kommunen en del af efterslæbet til livs og det sikres at borgere i alle bydele har mulighed for at dyrke, hvad der som nævnt er Danmarks største indendørs idrætsgren og nationalsport for både kvinder og børn. De idræts- og lærestuderende i byen får ordentlige rammer for at udforske de non-manipulative aspekter af sportsbilledet, kommunens skoler kan give deres elever en idrætsundervisning hvor de eksponeres mere ligeligt mellem sportsgrene med og uden bold og så kan København få mulighed for på sigt at aktivere op mod 30.000 flere borgere, bringe den aktive befolkningsandel op over de magiske 200.000 medlemmer - en stigning på 15 til 20 procent.

Netværksgruppen kan kontaktes gennem min mailadresse. Vi håber at DIF tør vise, at de sidestiller idrættens alsidighed og vil give bredden et boost - til glæde for at idræt, bevægelsesglæde og talentudvikling.


Hvor skal idrætsfaciliteten placeres?